Paolo Cognetti - Nyolc hegy

2023.08.01

Témái: útkeresés, önazonosság, apa-fiú kapcsolat, férfi barátság, természet, hegyek

Paolo Cognetti

Nyolc hegy

Jelenkor kiadó

Nehezen találom a szavakat Paolo Cognetti - Nyolc hegy című csodájára. Ez a lágy, gyönyörűen megírt próza az év regénye volt nálam. (Igen, már előre ki merem jelenteni.) A pálca választja a varázslót, avagy a szöveg választja az embert. Engem ez a szöveg választott vagy beleolvastam magam a regénybe. Nem számít. Az számít, hogy teljesen elmerültem benne. 

Számomra az önazonos döntésekről, utakról szólt. Hogy miben találsz boldogságot: a hegyen maradsz, ahol mindig is éltél vagy bejárod a nyolc hegyet és közben jössz rá ki is vagy valójában. Mi a jobb és boldogabb élet titka? Ha feszegeted a határokat, új helyzetekbe veted bele magad, városokat, hegyeket, tájakat, csodákat fedezel fel vagy élvezed a saját hegyedet, az élet egyszerűségét, a természetet a maga vadságában? A regény nem ad választ nekünk, magunknak kell megtalálnunk a sajátjainkat. A válaszokat azonban nem tudjuk megtalálni csak kellő önismeret után. S ehhez szükségünk van a családi minták, kapcsolataink átdolgozására. Ezt a regényt az apa-fiú kapcsolat és a férfi barátság regényeként szokták emlegetni és az is. Emellett azért én a női/anyai mintát is kiemelném. Őrületesen imádtam, hogy tudott önmaga lenni, tudta a saját útját járni. Nagylelkű, béketeremtő bölcs, a családi 'tapasz' volt. Alakját elnyomja a gyönyörű természet, az erős férfi karakterek és kapcsolatok, de azért ott van mögöttük ez a szálakat láthatatlanul is mozgató nő!

 Ha tetszett a könyv, akkor ajánlom Per Petterson - Lótolvajok című regényét is.

"Talán igaz, ahogy anyám állította, hogy mindenkinek van legkedvesebb magassága a hegyekben, olyan táj, ami hasonlít rá, ahol jól érzi magát. Az övé minden bizonnyal az 1500 méteren található erdő volt, jegenyefenyőkkel, vörösfenyőkkel, melyek árnyékában áfonya, boróka és rododendron nő, és őzek bújnak meg. Engem jobban vonzott az ez után következő hegy: alpesi mező, patakok, tőzeg, magashegyi növények, legelésző állatok. Még feljebb eltűnik a növényzet, hó borít mindent a nyár elejéig, és a szikla szürkéje uralkodik, melyet kvarc erez és a zuzmók sárgája tarkít. Itt kezdődött apám világa."
© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!