Pam Jenoff - Elvesztek Párizsban

2021.04.18

PAM JENOFF

ELVESZTEK PÁRIZSBAN

AGAVE KÖNYVKIADÓ

Pam Jenoff izgalmas történelmi regénye alapvetően fikció, azonban szereplőit a valóság ihlette. A történelmi fikciónak szerintem pontosan ilyennek kell lennie. Az írónő legújabb könyvében a második világháborúban dolgozó női titkos ügynökök világába repít el minket. A történet két idősíkon játszódik, amely a könyv végére összeér majd. Nem ugrunk olyan nagyokat, mert két év van a két időszak között. Három nő szemszögéből láthatjuk az eseményeket: Eleanor Trigg, a női egység alapítója, Marie Roux egy elhagyott, gyermekét egyedül nevelő anya, akit kiválasztanak erre a feladatra és Grace Healey, 'háborús' özvegy, aki a világháború után véletlenül fut bele Eleanor elhagyott bőröndjébe, ami által lassan kibontakozik előtte a múlt.

Pár oldal után beszippantott, két nap alatt elolvastam. Tény, hogy engem már a könyv témája is teljesen lázba hozott. Női ügynököket szerveznek ki Franciaországba, akik futárként és rádiósként a Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egységének tagjaként "Európa lángba borításán" dolgoznak. Segítenek a helyi ellenállásban, megszervezik a fegyverek utánpótlását, rádión tartják a kapcsolatot Londonnal. Nem árulok el titkot, a fülszövegből kiderül, tizenketten a lányok közül soha nem térnek haza. De vajon miért? Elindul a nyomozás a hősi halottak emlékéért.

- Hogy haladnak?
- Elég jól - biggyesztette a száját a katona -, legalábbis ahhoz képest, hogy nők.

 A három nő élete külön-külön is érdekes volt számomra.  Örültem, hogy nincs nagyon szétszedve mindenki élete a legapróbb részletekig, mert így nagyon lendületes, inkább az akcióra összpontosító regény lett belőle. A könyv szerethetőségéhez nagyban hozzájárul az is, hogy karaktereit csak kedvelni lehet. Életükön keresztül bepillantást nyerhetünk a kémek beszervezésének, kiképzésének rejtélyes világába. Átéljük velük, hogy milyen ellenséges területen beépülve dolgozni, élni a mindennapokat és olyan döntéseket hozni, amelyek milliók életére vannak hatással. Érzékletesen mutatja be, hogy milyen mély barátságok és szerelmek köttetnek ilyen állapotok között. Természetesen (nem is lehet másként) részt követel magának egy kis romantika is, de egyáltalán nem irritáló mértékben, épphogy csak aranyosan. Nyugi, nem viszi el a könyvet. 

Itt ne olvass tovább, mert lentebb lesz egy spoileres rész!


Érdekes kérdéseket feszeget a könyv kicsengése. 

 Feláldozható-e egy tucatnyi ember milliók megmentése érdekében? Nagyon megszerettem a szereplőket, nagyon közel érzem magamhoz őket, de azért ez nem egy egyértelmű döntés. Én nem tudtam mindenben elítélni az igazgatót sem. Így kellett döntenie, hogy átverje a németeket és olyan előnyhöz jussanak, ami a háború megnyeréséhez vezetett. ( A könyvben legalábbis így volt, de azért ezek a dolgok, annyira nem állnak távol az valóságtól szerintem) Ettől függetlenül aljas húzás volt ezt ilyen formában megtenni.

Örvendetes volt számomra Grace döntése. A nő, aki keresi magát és szeretné önmaga jogán is megállni a helyét a világban. Tökéletes végszó, szerintem...

Ti hogy láttátok? Írjátok meg nekem!

Köszönöm a lehetőséget az AGAVE kiadónak!

© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!