Elena Ferrante - Nápolyi regények

2020.07.21

Témái: Barátság, szegénység, család, identitás keresés, házasság, anyaság

Brilliáns barátnőm/Az új név története//Aki megszökik és aki marad/// Az elvesztett gyerek története

PARK KÖNYVKIADÓ

Nagyon, de nagyon rég kapott el úgy regényfolyam, mint a Nápolyi regények. Egymás után, megállás nélkül olvastam el a négy könyvet.  Hogy miben áll a nagy titok?  Egyszerűen abban, hogy ez a könyv az életről szól, egy rendkívül izgalmas és számomra ismeretlen világban a második világháború utáni Olaszországban. 

Ha még nem tetted volna, akkor olvass Elena Ferrantet! Annyi gyönyörű mondat van benne, hogy az egészet kiemelőzném, ha tennék ilyet a könyveimmel. Minden megtalálható benne, amit életnek nevezünk, ezáltal önismeretnek sem utolsó. Szól a kihívásainkról, tanulásról, féltékenységről, a kitörés útjairól, a megfelelési vágyról, házasságról, politikáról, családi sebeinkről, anyaságról, két lány, majd nő bonyolult barátságáról. 

Egyetlen szóval, tényleg az életről!

Lila Cerullo és Elena Greco tűz és víz. Lila fiús, robbanékony, erőszakos, parancsolásra született. Elena lágy, odaadó, szorgalmas, figyelmes és önfeláldozó. Jobban nem is különbözhetnének, sorsuk mégis egy életre összefonódik az 1950-es évek poros nápolyi udvarain. Hol elválaszthatatlan barátnők, hol fékezhetetlen szellemi riválisok. Nem tudnak se egymással, se egymás nélkül élni, kiegészítik, inspirálják egymást; egyikük sem lenne a másik nélkül az, aki. Mindketten egy szegénységgel küszködő, büszke, erőszakos férfitársadalomban próbálnak a maguk módján boldogulni, előrébb jutni, a lehető legnagyobb függetlenséget kivívni.
A Briliáns barátnőm, melyben Lila és Elena gyermek- és kamaszkorát ismerjük meg, egy négykötetes regényfolyam, a Nápolyi regények első része. Elena Ferrante gazdag érzelmekkel és lenyűgöző intelligenciával ábrázolja két főszereplője személyiségfejlődését és a mindent felülíró szeretetet és csodálatot, mely évtizedeken át táplálta és mélyítette barátságukat.

 

© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!