Lev Tolsztoj - Kreutzer-szonáta

2022.07.03

Alig 120 oldalnyi tömény, letehetetlen, féltékenykedős, gyilkosságba fulladó idegösszeomlás.(Nem spoiler, az első oldalakon kiderül.)

Néhol (Néhoool?) igencsak polgárpukkasztó filozofálgatás női egyenjogúságról, testi-lelki szerelemről, házasságról, féltékenységről, gyermekvállalásról. Nagyon elfáradtam benne, de semmit nem bánok. Olvassátok!

'Kérdezze meg a mi körünkben, jómódú emberek közt az anyák nagy részét, azt fogják mondani, hogy nem akarnak gyereket, mert félnek, hogy a gyerek megbetegedhetik és meghalhat, s ha már meg is szülték, nem akarják szoptatni őket, hogy le ne kössék magukat, és ne szenvedjenek. Az élvezet, amelyet egy gyermek szerez nekik bájosságával; a kezecskék, lábacskák, az egész kis test bájával, ez a gyönyörűség kisebb, mint a szenvedés, nem is beszélve a betegségről, a gyermek elvesztéséről.(...) Ők azt látják, hogy a gyermek bájából származó gyönyör kevesebb lesz, mint a féltésük miatti szenvedés, épp ezért nincs szükségük arra a gyermekre, akit szeretni fognak. Nem magukat áldozzák föl a szeretett lényért, hanem a leendő szeretett lényt önmagukért.'

© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!