Jessica Townsend-Nevermoor

2020.08.03

Jessica Townsend

NEVERMOOR, Morrigan Crow négy próbája

KOLIBRI KIADÓ

Amikor leülök ifjúsági könyvet olvasni, amire mindenki rásüti a Harry Potter utódja bélyeget, akkor mindig arra gondolok, biztos tök jó srácok, de miért kell szegényre ekkora terhet tenni? Szerény véleményem az, hogy jobb lenne, ha ezeket a könyveket csak úgy önmagáért, és nem azért vennénk meg, mert várunk a karácsonyi csodára, a Harry Potterhez foghatóhoz. Bevallom, hogy rám is hat ez az elvárás, és véltem felfedezni hasonlóságokat a két sorozat között, de! még  mindig van benne annyi eredetiség, hogy ne zavarjon. Azt is gondolom, hogy a Harry Potter sorozat olyan kiterjedt  és csodálatos varázsvilág, ami után újat mutatni, kitalálni már nehéz.

Ennyit a filozofálgatásról, inkább elmondom miért szerettem Nevermoort! Adott a kis fekete bárány, Morrigan, aki egy abszolút kedvelhető kislány, őszinte, vicces, vágyakozó, szeretetéhes. Semmi egyebet nem szeretne, csak, hogy szeressék végre. Egy olyan fantasy történet, ami arra épül, hogy valaki erősen vágyik a szeretetre nálam már nyerő. Morrigan önismereti útja ez a négy próba a felismerésig, hogy értékes, van benne erő, bátorság, őszinteség. Ezt a mélységet persze picit elfedik a jópofa szereplők, például Fenestra, a macskarizma (of course) és Jupiter a dilis pártfogó, a Csudálatos Társaság megbecsült tagja. A négy próba izgalmas, és olyan jól ki lett találva, hogy ámulok-bámulok rajta. 

Folytatom a sorozatot és remélem, hogy ugyanilyen jó lesz a színvonal. Azt tanácsolom, hogy engedd el a hasonlítgatást, mert anélkül ez a sorozat szuper élmény lehet!

- Bazt nevezzük úgy, hogy Spagettipártfogó - magyarázta Jupiter. Folytatták a sétát, a férfi néha rámutatott valakire - Minden évben bejárja az egész Szabadállamot potenciális jelöltek után kutatva, aztán tucatjával nevezi be őket a próbákra, nem törődve azzal, hogy tényleg készen állnak-e rá. Csak hogy növelje az esélyeit, hogy egy bekerül. Mintha egy csomó spagettit vágnál a falhoz, hátha egy odaragad, érted?
- És beválik?
- Őrjítően gyakran.

Morrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: "Mondd csak, akarsz-e élni?" Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.


© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!