Linda Boström Knausgard- Isten hozott Amerikában

2020.07.21

Linda Boström Knausgard

ISTEN HOZOTT AMERIKÁBAN

JAFFA KIADÓ

Milyen lehet egy pszichés zavarral küzdő apa és egy ' only positive vibes' anya gyermekének lenni? Milyen lehet félni a testvéredtől? Milyen lehet az apukád halálát kívánni és aztán csendbe burkolózni, amikor ez megtörténik? Ilyen.

Nagyon meg tudtam érteni ezt a dacos csendet, ami leginkább ordítás: figyeljetek rám! Adjátok vissza a gyermekkorom! de ez már nem történhet meg. Hiába mondogatja az anyuka: 'a fény családja vagyunk"...

Tömör, de velős történet egy 11 éves kislány /Ellen/ belső megéléséről. Nehéz, időnként torkomat szorongató mondatok, állandó késztetéssel, hogy olvassam tovább és tovább. A szöveg letisztultsága, egyszerűsége mintha ellensúlyozni, csillapítani próbálná azt az érzelmi vihart, ami Ellen lelki világában zajlik. Én pont párhuzamosan olvastam Karl Ove Knausgard Szerelem című könyvével, különleges volt belelátni a kis Linda 'khm' Ellen fejébe és a felnőtt Linda életébe.

Nem lesz egyszerű olvasni, de érdemes!

Köszönöm a lehetőséget a Jaffa kiadónak!

Egy háromtagú családot a teljes széthullás fenyeget. Nap mint nap a szakadék szélén egyensúlyoznak. Apja halála óta a tizenegy éves kislány, Ellen nem szólal meg, és ha otthon van, jóformán ki sem teszi a lábát a szobájából. Ahogy a bátyja sem, aki még a szobája ajtaját is beszögezi, hogy távol tartson mindenkit. Csak anyjuk hisz benne, hogy ők hárman egyszer újra közel kerülhetnek egymáshoz. A fény családja vagyunk, ismételgeti konok meggyőződéssel. Ám a család otthonában egyelőre a sötétség az úr; beszivárog a lakás zugaiba, a lelkek legmélyére. A hármukat elválasztó csend áttörhetetlen fallá szilárdul. Ellen tudja, hogy mindennek ő az oka, hiszen apja halála az ő lelkén szárad. Ő imádkozott a haláláért. És Isten meghallgatta a fohászát. Ellen meggyőződése szerint ő és Isten tehetnek róla, hogy kisgyerek korának boldogsága örökre elveszett. Pedig Ellen kétségbeesetten vágyik rá, hogy újra szerethessen, és újra szeressék. Vajon a család, az anya és két gyermeke képes lesz-e rá, hogy ismét megtalálják az egymáshoz vezető utat, és új életet kezdjenek a múlt romjain? Az Isten hozott Amerikában felkavaró, kegyetlen, katartikus erejű történet egy különleges kislányról, aki azzal az egyetlen eszközzel válaszol az őt sújtó traumákra, amely megmaradt neki: a hallgatással. A minimalizmusával mégis hatalmas érzelmi hatást elérő regényben összecsúszik a múlt és a jelen, az emlékek és a valóság, az élők és a holtak világa. Az olvasó döbbenten és borzongva figyeli, hogy a tizenegy éves gyerek a maga választotta csendben megtalálja-e az erőt, a léleknek azt a szabadságát, amellyel megszabadulhat sötét titkától, és újra visszatérhet az életbe, kijöhet a fényre.


© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!