Ian Morgan Cron, Suzanne Stabile - Úton önmagunkhoz

2020.12.07

Ian Morgan Cron, Suzanne Stabile

ÚTON ÖNMAGUNKHOZ

HARMAT KIADÓ

Pár éve szemezek az Enneagram módszerével, be is szereztem pár könyvet a témában, de valahogyan eddig nem sikerült elmélyedni benne.  Azóta viszont  áradozok róla mindenkinek. Itt volt az ideje, hogy  megfogalmazzam ajánlómat Ian Morgan Cron és Suzanne Stabile könyvéről, valamint a módszerről is.

Az enneagram egy ősi személyiségtipológiai rendszer, egy olyan módszer, ami által ránézhetünk egyéni utunkra. Hogyan jutottunk el oda, hogy azok lettünk, akik most vagyunk? Miként látjuk a világot? Milyen motivációk, hajtóerők mozgatnak? Miben vagyunk erősebbek vagy éppen gyengébbek? Ránézhetünk típusunk kiteljesedett vagy éretlen formájára. Milyenek lehetnénk, ha kiteljesítenénk az életünket? Mi jellemzi a személyiségtípusom érett formáját? Ez a könyv segít ránézni ezekre a kérdésekre, hogy legjobb önmagunkká váljunk.

Évek óta foglalkozom önismerettel, jártam pszichológushoz, bibliodrámára, személyiségfejlesztésre, rengeteget olvastam személyiségfejlesztés témában. Ez a könyv ezután is tudott nekem újat mutatni. Tudtam lépni olyan belső konfliktusokban, amelyek miatt évek óta állóháború volt a lelkemben, s mindezt azért, mert sikerült megtalálnom a személyiségtípusomat, ránéztem a működési módomra. (Többször nekifutottam már a módszernek, és bár sokszor gondoltam, hogy ez vagy az vagyok, mindig azt éreztem, hogy valami nem klappol. Most először éreztem azt, zsigerből, hogy naa ez, ez már az, bizsergett mindenem, amikor olvastam a típusomat, ittam minden szavát)

S most gondolhatnád, hogy kilenc személyiségtípusba belefér az összes ember?  Hagyjuk már....

Azért ez nem ennyire fekete vagy fehér. (Mindjárt nézzük is, hogy miért.) 

A kilenc személyiségtípus a következő (ahány könyv, annyi megnevezés, de ebben a könyvben így nevezik őket)

  • Nyolcas: a Harckereső
  • Kilences: a Béketeremtő
  • Egyes: a Perfekcionista
  • Kettes: a Segítő
  • Hármas: a Sikeres
  • Négyes: a Romantikus
  • Ötös: a Vizsgálódó
  • Hatos: a Lojális
  • Hetes: a Lelkesedő

Az enneagram kilenc típusa  három triádba sorolható. Három tartozik a Szív vagy Érző triádba, három a Fej vagy Félelem triádba, és három az Ösztön vagy harag triádba.

A módszer számításba veszi, hogy természetünk állandóan változásban van, alkalmazkodik a  körülményekhez. Vannak olyan időszakok, amikor a személyiségünk az egészséges tartományban tartózkodik, van, amikor átlagosban és van, amikor rossz formában van.

Minden szám kapcsolatban áll négy másikkal, van szomszédja és két másik, amivel nyilak kötik össze., amelyek további források típusunk számára. Ők lesznek a szárnyak (szomszédok), a szorongás és a biztonság irányai. A szorongás nyíliránya arra mutat, amerre a személyiségünk is mozdul, ha szorongunk, túlterheltek vagyunk. A biztonsági számunk azt a típust jelöl, amely felé akkor mozdulunk el, hogy energiát merítsünk, amikor biztonságban érezzük magunkat. Ezért nem fekete és fehér a történet.

Most csak a nagyon alap definíciókat emeltem ki, ami akár száraznak is tűnhet. Azonban ez az írás egyáltalán nem egy száraz szöveg. Nagyon emberi, humoros és támogató. Erre a támogatásra szükség is van, hiszen kíméletlenül őszinte. 

A férjem típusát is megkerestük és együtt is ránéztünk a személyiségtípusunk jellemzőire. Így az egymás iránti türelmünk és elfogadásunk is új szintre lépett. Már tudom, hogy néhány dolgot nem az én bosszantásomra végez, hanem mert az ő típusának ez egy jellemzője. Hiszem, hogy ez az egyetlen út a boldog, kiegyensúlyozott élethez: a szembenézés a gyengeségeinkkel,  gyökérbűnünk megismerése, majd önmagunk elfogadása. Nekem az enneagram módszere segített ebben. Nem állítom, hogy ez a könyvecske minden önismereti kérdésedre választ ad, de én jó módszernek tartom és szerintem érdemes vele foglalkozni. Ha olvasnál valamit, ami túlmegy a mainstream pszichológia világán, akkor jó szívvel ajánlom neked ezt a könyvet.


© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!