Halász Rita - Mély levegő

2022.07.03

Témái: bántalmazás, válás, házasság, kábítószer, drog

Érzékenyítő gyakorlat.
Amikor szociális munkásnak tanultam, akkor minden félévben volt gyakorlatunk. Így ismertük meg jobban, hogy szakmán belül mivel szeretnénk foglalkozni. Így kezdtük el érzékenyíteni magunkat, jobban megismerni a kliensek érzelmi világát. Hajléktalan emberekkel, alkoholbetegekkel, családokkal, gyerekekkel találkoztunk.
Ezt a gyakorlatot érzékenyítő gyakorlatnak hívták. S ez a két szó járt a fejemben, amíg olvastam a könyvet. A családon belüli bántalmazás legyen az fizikai vagy lelki egy olyan téma, amire mindenkit érzékenyíteni kellene. (Addig legalábbis, amíg kicsúsznak olyan mondatok emberek szájából, hogy miért nem jött el onnan? vagy miért hagyta, hogy így beszéljenek vele?) S erre ez a könyv tökéletesen alkalmas.

"Ha ilyen sok megaláztatás és rossz dolog érte, mi tartotta vissza attól, hogy máshonnan szerezze be az örömöket, és mi tartja vissza ettől most is? Máshonnan szerezni be az örömöket, ismétlem magamban. Tehát az örömöket be kell szerezni."

Vera két gyerekkel jön el a férjétől, Pétertől, miután a férfi bántalmazta őt. Innen kezdődik a hullámzás, csapkodás, fuldoklás. Egyre mélyebben megismerjük a múltjukat és jelenüket. Hogy jut idáig egy házasság? Ki ez az ember, akit nem is ismerek már? S ki vagyok én? Kik ezek a gyerekek? Én rontottam el? Én hozom ki ezt belőle? Kifejezetten tetszett, hogy Vera sem hibátlan ám, oh nagyon nem az. Mégis annyira vártam, hogy végre tudjon egy mély levegőt venni.
Nyomasztó hangulata ellenére érdemes elolvasni. 

© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!