Catherine Birndorf,Alexandra Sacks-Ezt miért nem mondta senki?

2024.06.27

Úgy vagy ezerszer jelentettem ki a várandósságom alatt, hogy sem gyógymasszőrként, segítőként, és majd irodalomterapeutaként sem leszek az, aki átmegy 'kismamákkal foglalkozó szakemberbe'. Nem leszek dúla vagy laktációs tanácsadó a baba születése után. Annyira erősen dolgozik bennem a téma, hogy muszáj leszek néha mégis írni róla, hiszen most ez az életem.

Egész sokáig toltam el magamtól ezeket a könyveket és egyszerűen nem akartam vele foglalkozni, hogy az identitásom át fog alakulni és része lesz az, hogy babát várok, kisbabánk lesz, anya leszek.
Már csak azért is éreztem szükségét írni róla, mert egy facebook csoportban élénk beszélgetés alakult ki a napokban arról, hogy bár a babát szeretve várják, mégis tele vannak a nők egy sor negatív érzéssel. Nem kényelmes várandósnak lenni, nem akarnak szoptatni, taszítja őket, idegennek érzik az egészet, gyászolják az addigi életüket, miközben türelmetlenül várják a babájukat és imádják, ha mocorog a pocakban. Tele van az egész időszak ellentmondásokkal.
Amikor megláttam, hogy megjelenik ez a könyv a Kulcslyuk kiadónál azonnal megrendeltem. S milyen jól tettem. Nem olvastam még végig, de egyértelműen ki merem jelenteni, hogy minden kismamának a kezébe kellene adni. S nemcsak kismamáknak, hanem bárkinek, aki szeretne kisbabát vagy az anyaság első néhány évében szeretne támogatást kapni.
Tegnap azt mondta az egyik barátnőm, hogy szerinte az addigi életet csak a szülés után lehet elgyászolni. Határozottan nem értek egyet vele, mert konkrétan be tudom határolni mikor estem át a gyermek előtti idők gyászán.
Sokan nem tudják, de a szülés utáni depresszió sokszor már a harmadik trimeszterben elkezdődik. Ez az életesemény jelentős változást hoz az identitásunkban, kapcsolatainkban. Ezt nevezi a pszichológia szerepátmenetnek, s ez jelentős stresszel jár. Ha nem foglalkozunk vele, akkor depressziót, pszichés problémákat okozhatnak.

A könyv sorra veszi a trimeszterekben megjelenő aktuális nehézségeket, foglalkozik a szülés körüli félelmekkel, a szülés érzelmi feldolgozásával, az első napok nehézségeivel, az átalakuló párkapcsolattal, ráhangolódással, szoptatással, hozzátáplálással, munkába való visszatéréssel, barátságokkal és a függelékben a baby blues,szülés utáni depresszió témakörét veszi górcső alá. S mindent le sem írtam, ami lenyűgöz benne. 

© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!