Ariel Lawhon - Fedőneve Héléne

2021.10.08

ARIEL LAWHON

FEDŐNEVE HÉLÉNE

AGAVE KÖNYVKIADÓ

Az Agave kiadó újabb történelmi kémregényt hozott el nekünk. Annyira hálás vagyok érte, mert a Fedőneve Héléne izgalmas, letehetetlen olvasmánynak bizonyult. Nancy Wake életéről, a francia ellenállásban betöltött szerepéről olvasni felért egy érzelmi hullámvasúttal.

A második világháború kitörésének idején, Nancy Párizsban él, éppen újságíróként próbál boldogulni egy férfiak uralta pályán. Ebben az időszakban ismerkedik meg későbbi férjével, Henrivel. Olvashatunk kettejük kapcsolatáról, házasságáról, majd arról, hogy friss házasként milyen megélni (nem nehéz elképzelni) egy háború kitörését. Főhősnőnknek azonban nem kenyere a tétlenség. A háború kitörésekor kémként találja meg hivatását, kémből pedig a francia ellenállás egyik vezetőjévé válik. A két idősíkon bemutatott regényeknél mindig van kedvenc idősíkom. Ennél a regénynél nem volt kedvenc, ugyanolyan örömmel olvastam Nancy múltjáról és szerelméről, mint az ellenállásban betöltött szerepéről.

A nők háborús fegyverzete nagyon más, a pisztolyok és bombák luxusát ritkán engedhetjük meg magunknak. A mi eszközeink jó szándékból készültek: selyemharisnya, vörös rúzs, kacagás, fifika. Segít, ha sok nyelven tudsz káromkodni, és szemrebbenés nélkül, bűvösen és mélyen belenézel a férfiszempárba. De hitem szerint mind közül a báj a leginkább célravezető fegyverünk. 

Bár hallottam már Nancy Wake nevét, de keveset tudtam róla. Teljesen lenyűgözött az egyénisége és tetszett, ahogy az írónő elénk tárta ennek a sokszínű, bátor nőnek a történetét. Okos, határozott, ugyanakkor nőies és sziporkázóan humoros ember lehetett. Igazi női példakép, akinek a fejére a nácik 5 millió frankos vérdíjat tűztek ki. Az egyik leginspirálóbb nő, akiről olvastam. Nem véletlenül (követelt)  és kapott tiszteletet mindenkitől a harcmezőn. Ha szeretnél egy igazán erős nőről olvasni, akinek a története valós történelmi eseményeken alapul, akkor jó szívvel ajánlom neked ezt a könyvet.© 2020 könyvterápia. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi tájékoztatót itt találsz: adatvédelem 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen!